Wakker worden, Moeder Aarde!

Al een hele week keken de kleintjes er naar uit: we zouden Moeder Aarde weer wakker maken nadat ze de hele winter had geslapen. Jaren geleden al was ik op het internet een ritueeltje tegengekomen om de komst van de lente te vieren. Prima voor Imbolc dus, en perfect om samen met de kleintjes te doen.

Eigenlijk gaat het om het maken van een speciale staf, een symbolische fallus die de aarde opnieuw bevrucht zodat alles terug begint te groeien na de stagnatie van de winter. Die fallus verwijst naar Priapus, de Griekse en Romeinse vruchtbaarheidsgod en beschermer van het vee en de vruchtendragende planten, die een enorme penis heeft en wiens beeltenis dikwijls in wijngaarden en akkers werd geplaatst. Ik heb zelfs eens ergens gelezen dat die typische roodgemutste Rien Poortvliet-tuinkabouters eigenlijk een verbastering zijn van die vroegere Priapusbeelden! Mental image, aaargh! :-)

Maar we hebben het over een ritueeltje om samen met de kinderen te doen, en dus hebben we het in deze tijden van pedofilie en ander zedelijk kwaad misschien toch beter niet over mannelijke geslachtsdelen, niet waar ... Het zou gewoon een leuke knutselnamiddag worden: we zouden een tak van vorig jaar versieren met belletjes en gekleurde linten om daarna met onze belletjes Moeder Aarde wakker te maken.

Samen met de kleintjes gingen we dus eerst in het park op zoek naar een geschikte tak. Hij mocht niet te dik en niet te dun zijn, niet te lang en niet te kort. Alle takken werden gekeurd, gewikt en gewogen, tot zowel Kaat als Dries hun tak als een trofee mee naar huis namen. De rest van de takken zaten in een grote zak.

Nadat ze een dagje hadden gedroogd bij de haard (het was pokkeweer de afgelopen dagen) bereidden we ons eerst voor. We maakten een groot vuur in de haard met de takken van vorig jaar (symbool voor Brigindu uiteraard, maar ook voor vernieuwing, het oude verbranden en beginnen met een nieuwe lente) en brandden een wierookstokje. Ik had mijn Chinese moedergodinbeeldje op de haard gezet evenals een miniversie van Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, en de kleintjes zetten er allebei plechtig hun beeldje van Ganesh bij voor de mannelijke kant van de zaak. Daarna begonnen we aan het echte werk.


Ik was bij Veritas meters dunne linten gaan halen in alle kleuren van de regenboog, en genoeg belletjes om heel de wereld wakker te bellen. De kinderen mochten zelf kiezen welke kleuren ze het mooist vonden - "allemaal, mama" - en daarna bonden we met een stukje lint in de gekozen kleur een belletje stevig vast aan de bovenkant van hun stok. Dat deden we tot we een tiental belletjes aan de stok hadden bevestigd, of in het geval van de kinderen tot ze van elke kleur lint (en dat waren er veel, geloof me) een lintje aan hun stok hadden hangen. Het resultaat was een speelse en kleurrijk versierde staf waarmee ze heel de tuin rondstruinden, overal met hun belletjes rinkelend en liedjes zingend (op de melodie van "Hij komt, hij komt, die goede lieve Sint", onze kleintjes kennen hun prioriteiten :-)):

Ze komt, ze komt,
Moeder Aarde komt,
Wakker worden, 
Planten, bomen, 
Alles uit de grond.

Toen Eirinn langs zondag kwam met haar zoontje, deden ze het hele verhaal met hun drietjes nog eens enthousiast over. De tuin van de notaris naast ons belooft een oase van groen te worden dit jaar ... Is het toeval? Ik weet het niet, maar de dag nadien stonden Kaat en Dries vol ontzag te kijken naar de narcissen die voor het eerst hun gele kopjes lieten zien. Missie geslaagd!

Nodig voor een "Moeder-Aarde-wakkermaakstaf":
  • een stok (breek hem zeker niet van de bomen maar raap een exemplaar op tijdens een wandeling);
  • 10 belletjes (middelformaat: er zijn er ook kleintjes maar die zijn moeilijk met linten vast te knopen omdat de linten niet gemakkelijk doorheen de bevestigingsoogjes gaan, zeker niet met kinderhandjes) maar het mogen er uiteraard ook meer zijn;
  • 10 dunne gekleurde linten (evenveel als er belletjes zijn) van ongeveer 20 à 30 cm lang. Kies kleuren die voorkomen in de natuur (alle tinten van groen en alle kleuren van bloemen kunnen) of die passen bij Imbolc (wit, geel, oranje, lichtgroen, rood).
Knip de linten op de juiste lengte. Laat de kinderen zelf kiezen welke kleuren ze het mooist vinden of maak een combinatie van kleuren die volgens jou het beste passen. Ik gebruikte zelf wit, geel, oranje en rood omdat het voor Imbolc was, maar de kinderen gingen voor de hele regenboog en beyond.

Rijg de linten doorheen de oogjes van de belletjes tot ze in het midden zitten. Knoop nu het lint aan de bovenkant van de stok. Knoop net daaronder een nieuw belletje. Zorg dat de belletjes langs alle kanten van de stok zitten, zodat je een vrolijke explosie van lintjes en belletjes krijgt en het er een beetje organisch uitziet (zoals de natuur zelf is).

Neem de staf mee naar buiten op Imbolc. Vertel aan de kleintjes dat de staf eigenlijk het symbool is voor een papa-god die Moeder Aarde komt wakker maken. Moeder Aarde heeft heel de winter geslapen en daarom zijn de planten en de elfjes die voor de planten zorgen ook gaan slapen. Nu is het tijd om terug wakker te worden en de planten terug te doen groeien, want het wordt lente!
Laat aan je kinderen zien hoe ze met hun belletjesstaf naar de grond en de planten kunnen wijzen, telkens met hun belletjes rinkelend. Leg hen uit dat ze niet tegen de planten mogen slaan (echt wel nodig bij drukke ventjes zoals dat van mij). Als ze willen kunnen ze er ook een liedje bij zingen. Neem een liedje dat ze kennen en pas de woorden aan. Veel plezier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam